Οι επενδυτές της Exclusive-OpenAI σκέφτονται να μηνύσουν το διοικητικό συμβούλιο μετά την απότομη απόλυση του CEO


© Reuters. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Το λογότυπο OpenAI φαίνεται σε αυτήν την εικόνα που τραβήχτηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2023. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Από την Anna Tong και την Krystal Hu

(Reuters) – Ορισμένοι επενδυτές στο OpenAI, κατασκευαστές του ChatGPT, διερευνούν νομική προσφυγή κατά του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, ανέφεραν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα τη Δευτέρα, αφού το διοικητικό συμβούλιο ανέτρεψε τον διευθύνοντα σύμβουλο Sam Altman και πυροδότησε μια πιθανή μαζική έξοδο εργαζομένων.

Πηγές ανέφεραν ότι οι επενδυτές συνεργάζονται με νομικούς συμβούλους για να μελετήσουν τις επιλογές τους. Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν αυτοί οι επενδυτές θα μηνύσουν το OpenAI.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα εκατοντάδες εκατομμύρια που επένδυσαν στο OpenAI, ένα στολίδι σε ορισμένα από τα χαρτοφυλάκιά τους, θα μπορούσαν να υποστούν καταστροφικές απώλειες ως αποτέλεσμα μιας πιθανής κατάρρευσης της πιο καυτής startup τεχνητής νοημοσύνης στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Μέχρι τη Δευτέρα, οι περισσότεροι από τους 700 και πλέον υπαλλήλους του OpenAI απείλησαν να παραιτηθούν εάν η εταιρεία δεν αντικαταστήσει το διοικητικό συμβούλιο. Το διοικητικό συμβούλιο του OpenAI απέλυσε τον Άλτμαν την Παρασκευή μετά από μια «κατάρρευση των επικοινωνιών», σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που είδε το Reuters.

Αυτό που έκανε την υπόθεση ασυνήθιστη για τους επενδυτές VC, που συνήθως κατέχουν θέσεις διοικητικών συμβουλίων ή δύναμη ψήφου στα χαρτοφυλάκιά τους, είναι ότι το OpenAI ελέγχεται από τη μη κερδοσκοπική μητρική εταιρεία OpenAI Nonprofit, η οποία δημιουργήθηκε για να ωφελήσει «την ανθρωπότητα και όχι τους επενδυτές OpenAI».

Ως αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη μόχλευση από τους επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών που βοήθησαν να πληρώσουν τους μισθούς τους, δήλωσε ο Minor Myers, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

Η Microsoft (NASDAQ:) κατέχει το 49% της εταιρείας, ενώ άλλοι επενδυτές και εργαζόμενοι ελέγχουν το 49%, με το 2% να ανήκει στη μη κερδοσκοπική μητρική εταιρεία του OpenAI.

Σχολιάστε