Η Ρωσία λέει ότι καταργεί περισσότερες προσπάθειες της Ουκρανίας να διασχίσουν τον Ντνίπρο από το Reuters


© Reuters. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Μια άποψη δείχνει τον ορίζοντα της πόλης και μια βραχονησίδα στον ποταμό Ντνίπρο που έγινε ξανά ορατή μετά την απότομη πτώση της στάθμης του νερού μετά την καταστροφή του φράγματος Kakhovka, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, στη Zaporizhzhia της Ουκρανίας, στις 25 Ιουνίου 2023. REUT

ΜΟΣΧΑ (Reuters) – Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι πεζοναύτες, αεροπορία και πυροβολικό είχαν καταργήσει περισσότερες προσπάθειες της Ουκρανίας να αποκτήσουν ερείσματα στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνίπρο και σε νησιά στις εκβολές του ποταμού στη νότια Ουκρανία.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, πυροδοτώντας έναν μεγάλο ευρωπαϊκό χερσαίο πόλεμο και την πιο σοβαρή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από τα βάθη του Ψυχρού Πολέμου.

Η Ουκρανία είπε αυτόν τον μήνα ότι οι δυνάμεις της διέσχισαν τον Ντνίπρο και δημιούργησαν πολλά προγεφυρώματα στις ανατολικές όχθες του ποταμού, αν και η Ρωσία είπε ότι σφυροκοπούσε τις ουκρανικές θέσεις.

«Οι πεζοναύτες του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας σταματούν όλες τις προσπάθειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας να πραγματοποιήσουν αποβατικές αποβάσεις στα νησιά Ντνίπρο και στην αριστερή όχθη του ποταμού Ντνίπρο», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο το οποίο είπε ότι δείχνει πεζοναύτες από την 810η Ναυτική Ταξιαρχία Πεζικού Φρουρών να νικούν τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι στρατιώτες παρουσιάστηκαν να πυροβολούν διάφορα όπλα, αν και το αποτέλεσμα της μάχης ήταν ασαφές.

Ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις υπέστησαν σοβαρές απώλειες και έχασαν εξοπλισμό σε ανεπιτυχείς προσπάθειες προσγείωσης σε νησιά του Ντνίπρο. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως τους λογαριασμούς του πεδίου μάχης από καμία πλευρά.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια της Ουκρανίας να αποκτήσει έδαφος στην ανατολική όχθη του Ντνίπρο. Η διάσχιση του Ντνίπρο αφήνει τις ουκρανικές μονάδες εκτεθειμένες μεταξύ ποταμού και βάλτου στη μία πλευρά και ισχυρά οχυρωμένες ρωσικές γραμμές από την άλλη.

Μαζί με την Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014, η Ρωσία ελέγχει πλέον το 17,5% της διεθνώς αναγνωρισμένης επικράτειας της Ουκρανίας. Μια ουκρανική αντεπίθεση απέτυχε να σημειώσει σημαντικά κέρδη φέτος κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με μη επαληθευμένες αναφορές από φιλορώσους μπλόγκερ, η Ρωσία παρέσυρε ουκρανικές δυνάμεις κοντά στο χωριό Κρίνκι, κοντά σε έλη στην ανατολική όχθη του ποταμού Χερσώνα, από το οποίο η Ρωσία απέσυρε τις δυνάμεις της το φθινόπωρο του 2022.

Σχολιάστε