Η ανανέωση του στελέχους του OpenAI εγείρει ανησυχίες για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Ο Sam Altman, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, παρευρίσκεται στη Σύνοδο Κορυφής του Διευθύνοντος Συμβούλου της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στο Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια, ΗΠΑ, στις 16 Νοεμβρίου 2023.

Carlos Barria | Reuters

Μια ευρεία περιοχή της Silicon Valley έχει συνδέσει τις ελπίδες και τις περιουσίες της τα τελευταία χρόνια με το είδος των τεχνολογιών παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης που το OpenAI βοήθησε στη διάδοση.

Πολλοί ειδικοί του κλάδου επισημαίνουν το ντεμπούτο του ChatGPT στα τέλη του περασμένου έτους ως ένα Στιγμή που μοιάζει με iPhoneεγκαινιάζοντας μια πιθανή αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τους υπολογιστές μέσω γραπτών μηνυμάτων που μπορούν να παράγουν δημιουργικό, φαινομενικά ανθρωποειδές κείμενο.

Απλα οπως μήλο είχε ο αείμνηστος Steve Jobs να ενεργεί ως ο αξιόλογος κορυφαίος της εταιρείας, αρθρώνοντας την απήχηση του iPhone και των προσωπικών υπολογιστών στις μάζες, το ίδιο και το OpenAI είχε τον δικό του χαρισματικό ηγέτη στον Sam Altman.

Με Ο Άλτμαν αποχωρεί ως Διευθύνων Σύμβουλος — τουλάχιστον προς το παρόν — μετά την ξαφνική απόλυσή του την Παρασκευή, οι συγκρίσεις της Apple ρέουν ελεύθερα. Ο Τζομπς απολύθηκε από διευθύνων σύμβουλος της Apple το 1985, μια κίνηση που ζει στη Silicon Valley, αφού μετά την επιστροφή του το 1997 η Apple βρήκε το μονοπάτι που τελικά την έκανε την πολυτιμότερη εταιρεία στις ΗΠΑ.

Ο Άλτμαν, ο οποίος προηγουμένως διηύθυνε τον επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων Y Combinator, πέρασε τον περασμένο χρόνο συντροφεύοντας τους παγκόσμιους ηγέτες και κάνοντας εμφανίσεις ρουτίνας σε εκδηλώσεις τεχνολογίας, μετατρέποντας τον 38χρονο στέλεχος σε διασημότητα του κλάδου, στο καλούπι του Τζομπς. Μετα Διευθύνων Σύμβουλος Mark Zuckerberg, Αμαζόνα ιδρυτής Τζεφ Μπέζος και Tesla Διευθύνων Σύμβουλος Έλον Μασκ.

Μαζί με τον Άλτμαν, το διοικητικό συμβούλιο του OpenAI αφαίρεσε τον Γκρεγκ Μπρόκμαν από τον ρόλο του προέδρου. Αργότερα την Παρασκευή, ο Brockman είπε ότι εγκαταλείπει την εταιρεία.

“Αυτό που συνέβη σήμερα στο OpenAI είναι ένα πραξικόπημα του Board που δεν έχουμε δει από το 1985 όταν το τότε διοικητικό συμβούλιο της Apple έδιωξε τον Steve Jobs”, δήλωσε ο μακροχρόνιος επενδυτής νεοφυών επιχειρήσεων Ron Conway το βράδυ της Παρασκευής σε ένα X. Θέση. “Είναι σοκαριστικό, είναι ανεύθυνο και δεν είναι σωστό από τους Sam & Greg ή όλους τους κατασκευαστές στο OpenAI.”

Οι προσπάθειες είναι ήδη σε εξέλιξη από επενδυτές του OpenAI για να πάρουν πίσω τον Altman, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. MicrosoftΟι Tiger Global, Sequoia Capital και Thrive Capital είναι μεταξύ πολλών κορυφαίων υποστηρικτών του OpenAI που προσπαθούν να επαναφέρουν τον Altman, είπαν οι άνθρωποι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι εμπιστευτικές. Το Verge ανέφερε το Σάββατο ότι ο Άλτμαν είναι «αμφιθυμικός» σχετικά με το ενδεχόμενο επιστροφής.

Airbnb Ο CEO Brian Chesky αναφέρθηκε στον Altman σε ένα X Θέση ως «ένας από τους καλύτερους ιδρυτές της γενιάς του» που «έχει κάνει τεράστια συνεισφορά στον κλάδο μας».

Η Silicon Valley αντιδρά στο OpenAI

Ο Matt Schlicht, ο Διευθύνων Σύμβουλος της startup Octane AI, είπε στο CNBC ότι ο Altman και ο Brockman, ο οποίος ήταν στο παρελθόν το επικεφαλής τεχνολογικό γραφείο της Stripe, «έκανε διαθέσιμη μια τεχνολογία που μόνο ονειρευόμασταν ποτέ» και την αποκάλεσε «την πιο συναρπαστική και ισχυρή εξέλιξη της ζωής μας».

Η Octane είναι μία από τις πολλές νέες νεοφυείς επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τα λεγόμενα μοντέλα μεγάλων γλωσσών που το OpenAI συσκευάζει στην οικογένεια εργαλείων λογισμικού GPT. Ο Schlicht είπε ότι η τεχνολογία μέχρι στιγμής «μας έχει επιτρέψει να βάλουμε νοημοσύνη σε ανθρώπινο επίπεδο μέσα στον κώδικά μας και γι’ αυτό έχουμε βοηθήσει τους επιχειρηματίες να δημιουργήσουν πάνω από μισό δισεκατομμύριο έσοδα».

«Γνωρίζω και τον Σαμ και τον Γκρεγκ για πάνω από μια δεκαετία, είναι απίστευτοι και εμπνευσμένοι ηγέτες», είπε ο Σλιχτ. “Αφού άκουσα για την πρόωρη αναχώρησή τους, γέμισα αμέσως θλίψη. Η καινοτομία στον κόσμο σταμάτησε ξαφνικά.”

Ο Ryan Jannsen, Διευθύνων Σύμβουλος της Zenlytic, συμμερίστηκε το συναίσθημα του Schlicht.

«Η κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης αναστατώνεται», είπε ο Jannsen, προσθέτοντας ότι οι τεχνολόγοι είναι μπερδεμένοι σχετικά με τις συνθήκες που σχετίζονται με την απόλυση του Altman και το τι σημαίνει για το OpenAI στο μέλλον.

«Ο Sam και το OpenAI ήταν ο καταλύτης που έδειξε στον κόσμο τι είναι ικανή η τεχνολογία AI», είπε ο Jannsen. «Ένα τεράστιο μέρος του ενθουσιασμού και της δραστηριότητας στην τεχνητή νοημοσύνη σήμερα οφείλεται πολύ άμεσα στην πρωτοποριακή τους δουλειά».

Είτε ο Altman επιστρέφει είτε όχι, η αναταραχή στο OpenAI θα μπορούσε να δώσει στους ανταγωνιστές ένα πλεονέκτημα σε αυτό που γρήγορα γίνεται μια εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά για προηγμένα LLM. Από βαριά χρηματοδοτούμενες startups όπως η Anthropic και η Cohere μέχρι τους γίγαντες του cloud computing Google και Αμαζόναοι εταιρείες πιθανότατα «θα αναζητούν την επόμενη καλύτερη εναλλακτική», δεδομένης της αντιληπτής αστάθειας στο OpenAI, δήλωσε ο αναλυτής του κλάδου Patrick Moorhead.

«Δεν είναι το μόνο παιχνίδι στην πόλη», είπε ο Moorhead.

Ο Josh Wolfe, συνεργάτης στην εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Lux Capital, είπε ότι το OpenAI δέχεται τεράστιο πλήγμα στη φήμη τη στιγμή που οι εταιρείες αποφασίζουν ποια μοντέλα θα χρησιμοποιήσουν ως δομικά στοιχεία.

«Υπήρχε μια αντίληψη για σταθερή, προβλέψιμη, αξιόπιστη αξιόπιστη πρόοδο και δέσμευση και επικοινωνία με τη βιομηχανία», είπε ο Wolfe. «Η αιφνιδιαστική ιδιότροπη κίνηση σηματοδοτεί απόλυτη απρόβλεπτη κατάσταση, κάτι που είναι τρομερό για τις εταιρείες που σχεδιάζουν να συνεργαστούν ή να εμπιστευτούν το OpenAI».

Η ασυνήθιστη δομή του OpenAI

Ένα μεγάλο μέρος της πρόκλησης για την κατανόηση του OpenAI είναι αυτό ασυνήθιστη δομή της εταιρείας. Το διοικητικό συμβούλιο του OpenAI επιβλέπει τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό, του οποίου η εταιρική οντότητα αποτελεί μέρος, και «ενεργεί ως το γενικό διοικητικό όργανο για όλες τις δραστηριότητες OpenAI», σύμφωνα με την ανάρτηση ιστολογίου που ανακοινώνει την απομάκρυνση του Altman.

Η ανάρτηση ανέφερε ότι μια «διαδικαστική διαδικασία αναθεώρησης από το συμβούλιο» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Άλτμαν «δεν ήταν σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του με το συμβούλιο, εμποδίζοντας την ικανότητά του να ασκεί τις ευθύνες του».

Οι απολύσεις CEO startup υψηλού προφίλ της Silicon Valley συνήθως συνεπάγονται αδικοπραγίες και όχι απλώς φιλοσοφικές διαφορές σχετικά με το πού κατευθύνεται η εταιρεία.

Αρκετοί επενδυτές είπαν στο CNBC ότι το υβριδικό μοντέλο του OpenAI παρουσίασε μια κόκκινη σημαία από την αρχή, εν μέρει επειδή τα κίνητρα μπορούν πολύ εύκολα να παρανομηθούν. Τώρα, είπαν, η εταιρεία κινδυνεύει με σοβαρή διαρροή εγκεφάλων εάν κορυφαία ταλέντα επιλέξουν να ακολουθήσουν τον Altman στο επόμενο έργο του ή σε έναν ανταγωνιστή στη βιομηχανία.

Ο Άλτμαν, εν τω μεταξύ, έχει το πλεονέκτημα ότι έχει δημιουργήσει τέτοιο όνομα που δεν θα είχε πρόβλημα να συγκεντρώσει χρήματα για ένα νέο έργο από επενδυτές που τον θεωρούν ως τον επόμενο μεγάλο διακεκριμένο τεχνικό.

«Ο Σαμ Άλτμαν είναι ένας ήρωάς μου», είπε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και επενδυτής της Google, Έρικ Σμιντ, σε ένα Χ. Θέση. “Έφτιαξε μια εταιρεία από το τίποτα στα 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία και άλλαξε τον συλλογικό μας κόσμο για πάντα. Ανυπομονώ να δω τι θα κάνει στη συνέχεια. Εγώ, και δισεκατομμύρια άνθρωποι, θα επωφεληθούμε από τη μελλοντική του δουλειά – θα είναι απλά απίστευτο».

Ο Eric Schmidt, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Google, φτάνει για το Inaugural AI Insight Forum στο Russell Building στο Capitol Hill, την Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2023.

Τομ Γουίλιαμς | Cq-roll Call, Inc. | Getty Images

Ο Chesky της Airbnb έγραψε ότι είχε μιλήσει με τον Altman και τον Brockman και ότι έχουν την “πλήρη υποστήριξή του”.

«Είμαι λυπημένος για αυτό που συνέβη», έγραψε ο Τσέσκι. “Αυτοί, και η υπόλοιπη ομάδα του OpenAI, αξίζουν καλύτερα. Πρόσθεσε σε ξεχωριστή ανάρτηση ότι ο Άλτμαν είναι “ένας από τους καλύτερους ιδρυτές της γενιάς του”.

Όσο για τη Microsoft, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος Satya Nadella φέρεται να πιάστηκε ξαφνιασμένος από την ανανέωση, αρκετοί επιχειρηματίες επιχειρηματικών συμμετοχών εξεπλάγησαν που η εταιρεία θα μπορούσε να αγνοεί τόσο πολύ τι συνέβαινε λόγω των δισεκατομμυρίων που έχουν επένδυσε στην εταιρεία.

«Φαντάζομαι ότι η Microsoft μπορεί να ζητήσει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο την επόμενη φορά που θα αποφασίσει να βάλει 15 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια startup», δήλωσε ο Zachary Lipton, καθηγητής μηχανικής μάθησης και επιχειρησιακής έρευνας στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon.

Ο αναλυτής του κλάδου Moorhead είπε ότι η Microsoft θα μπορούσε «να καταλάβει πώς να αγοράσει αυτήν την εταιρεία και πώς να βάλει τον Sam επικεφαλής».

«Αυτό είναι το πρώτο παιχνίδι, βρίσκει πιθανώς τρόπους για να αφαιρέσει το τρέχον διοικητικό συμβούλιο, να εγκαταστήσει ξανά το νέο διοικητικό συμβούλιο και στη συνέχεια να επαναφέρει τον Sam και την εταιρεία – φροντίζοντας το συγκρότημα να παραμείνει μαζί», είπε ο Moorhead.

Ανεξάρτητα από το τρέχον χάος, ο Lipton του Carnegie Mellon είπε ότι αναμένει από τους επενδυτές να παραμείνουν ανοδικοί στην τεχνητή νοημοσύνη.

«Αυτή η ιστορία έχει στοιχεία εταιρικής και ιδεολογικής διχόνοιας, αλλά ούτε μια μυρωδιά μειωμένης υπόσχεσης», είπε ο Λίπτον.

— Η Lora Kolodny του CNBC συνέβαλε σε αυτήν την αναφορά

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ: Η OpenAI λέει ότι ο Sam Altman αποχωρεί από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου επειδή «το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη».

Η OpenAI λέει ότι ο Sam Altman αποχωρεί από τη θέση του CEO αφού το διοικητικό συμβούλιο χάσει την εμπιστοσύνη του

(ετικέτες Προς Μετάφραση) Τελευταίες ειδήσεις: Τεχνολογία

Σχολιάστε