Ανάλυση-Ο συνασπισμός του Scholz αγκυρώνει αλλά είναι απίθανο να σπάσει


© Reuters. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μιλά δίπλα στον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και τον υπουργό Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ κατά τη διάρκεια ακρόασης στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου Bundestag στο Βερολίνο, Γερμανία, 15 Νοεμβρίου 2023. REUTERS/Annegret

Των Sarah Marsh, Holger Hansen και Andreas Rinke

ΒΕΡΟΛΙΝΟ (Reuters) – Μια δικαστική απόφαση που κινδυνεύει να τορπιλίσει βασικές πτυχές της νομοθετικής ατζέντας της γερμανικής κυβέρνησης έχει πιέσει περαιτέρω τον συνασπισμό, αλλά είναι απίθανο να τον χωρίσει, καθώς και τα τρία κόμματα αναμένεται να χάσουν από τη διάλυση.

Το συνταγματικό δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα έκρινε παράνομο έναν δημοσιονομικό ελιγμό που θα είχε ανακατανείμει 60 δισεκατομμύρια ευρώ αχρησιμοποίητης χρηματοδότησης για την πανδημία σε πράσινες πρωτοβουλίες, δημιουργώντας απροσδόκητα τρύπα στα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης.

Η απόφαση αύξησε τις εντάσεις εντός του συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ιδίως μεταξύ των κατώτερων εταίρων των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Οι πρώτοι ευνοούν τις γενναιόδωρες δαπάνες για να βοηθήσουν στη μετάβαση σε μια οικονομία ουδέτερη από άνθρακα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει αναστολή της πέδησης του χρέους που περιορίζει το δημόσιο έλλειμμα στο 0,35% του ΑΕΠ, ενώ το FDP δίνει έμφαση στη δημοσιονομική ορθότητα.

Ορισμένα μέλη του κόμματος αναρωτιούνται εάν έχει νόημα να συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι.

“Κανένας συνασπισμός δεν είναι αυτοσκοπός”, δήλωσε ο Philipp Tuermer, ο νέος επικεφαλής της πτέρυγας νεολαίας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Scholz στην εφημερίδα Tagesspiegel το Σαββατοκύριακο, σε μια συνέντευξη που ασκούσε έντονη κριτική για την κυβέρνηση.

Όμως, τα κόμματα είναι πιθανό να καταλήξουν σε συμβιβασμό, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλοι είναι οι διαχωρισμοί τους, λένε οι αναλυτές, επειδή όλα θα χάσουν από νέες εκλογές και δεν φαίνεται εφικτή η λειτουργική νέα πλειοψηφία στο σημερινό κοινοβούλιο.

Σημειώνουν επίσης ότι ο συνασπισμός έχει πράγματι προωθήσει τη φιλόδοξη, προοδευτική νομοθετική του ατζέντα παρά μια σειρά κρίσεων που ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μια έρευνα του Σεπτεμβρίου από το Ίδρυμα Bertelsmann διαπίστωσε ότι είχε εφαρμόσει ή άρχισε να εφαρμόζει τα δύο τρίτα της προτεινόμενης ατζέντας του, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την απελευθέρωση της νομοθεσίας περί ιθαγένειας και την τόνωση της μετανάστευσης από ειδικευμένους εργάτες.

Εάν ο Scholz απέλυε τους εταίρους του, για παράδειγμα, το SPD θα έπρεπε να ενώσει τις δυνάμεις του με τους συντηρητικούς της αντιπολίτευσης για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας – έναν συνασπισμό που η πλειοψηφία των ψηφοφόρων επί του παρόντος υποστηρίζει, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, καθώς οι συντηρητικοί βρίσκονται επί του παρόντος στην κορυφή των δημοσκοπήσεων με διπλάσια υποστήριξη από το SPD, δεν έχουν κίνητρο να παίξουν δεύτερο βιολί, δήλωσε ο Στέφαν Μάρσαλ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ.

«Γιατί να σταθεροποιήσουν οι συντηρητικοί μια καγκελάριο που επέκριναν συνεχώς;» αυτός πρόσθεσε.

Οι συντηρητικοί θα ήταν έτοιμοι να εισέλθουν σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Σολτς μόνο για λίγους μήνες πριν από τις νέες εκλογές, δήλωσε στο Reuters μια ανώτερη κομματική πηγή.

Αλλά ο Scholz είναι απίθανο να ζητήσει νέες εκλογές, καθώς δεν θα ωφελήσουν κανέναν από τους εταίρους του συνασπισμού. Τόσο το SPD όσο και το FDP βρίσκονται σε δημοσκοπήσεις σημαντικά χαμηλότερα από αυτό που σημείωσαν στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές, γύρω στο 16% και 5,5% αντίστοιχα σε σύγκριση με 25,7% και 11,5% το 2021.

«Για το FDP, νέες εκλογές θα μπορούσαν ακόμη και να απειλήσουν την ύπαρξή τους», είπε η Ursula Muench από το Πανεπιστήμιο του Tutzing στο γερμανικό περιοδικό Merkur, δείχνοντας το όριο του 5% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο.

Οι Πράσινοι ψηφίζουν περίπου το ίδιο με το 2021, περίπου στο 15%, αλλά οι τρέχουσες έρευνες δείχνουν ότι η μόνη τους ευκαιρία να κυβερνήσουν θα ήταν ως μέρος ενός άλλου δυσκίνητου τριμερούς συνασπισμού.

Και οι νέες εκλογές δεν είναι καν προς το συμφέρον των συντηρητικών, δήλωσε ο Frank Decker, πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Ο ηγέτης Φρίντριχ Μερτς δεν είναι δημοφιλής στο κοινό, πράγμα που σημαίνει ότι θα έπρεπε να αποφασίσουν για έναν υποψήφιο για καγκελάριο και μετά να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι το χάος του προϋπολογισμού εάν κέρδιζαν.

Ο Όμιλος Eurasia τοποθετεί τις πιθανότητες η κυβέρνηση του Scholz να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της στο 90%, από 95% πριν από την απόφαση του δικαστηρίου.

«Ο Σολτς θέλει οπωσδήποτε να κρατήσει την κυβέρνηση ενωμένη και πιστεύει ότι αυτό θα λειτουργήσει καθώς κανένας από τους τρεις εταίρους του συνασπισμού δεν πρόκειται να επωφεληθεί από ένα διάλειμμα», δήλωσε πηγή κοντά στην καγκελάριο. “Η κατάσταση αντιμετωπίζεται ως πολιτικό παιχνίδι πόκερ”

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΓΙΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ;

Η κυβέρνηση του Scholz – ο πρώτος συνασπισμός των ιδεολογικά ανόμοιων SPD, των Πρασίνων και του FDP σε εθνικό επίπεδο – είναι αυτή τη στιγμή από τις λιγότερο δημοφιλείς στην ιστορία της σύγχρονης Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Ο συνασπισμός ανέλαβε την εξουσία λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – και τον επακόλουθο υπολογισμό για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία βασιζόταν από καιρό στο φθηνό ρωσικό αέριο – και έχει γίνει διαβόητη για τις δημόσιες εσωτερικές της διαμάχες.

Τη Δευτέρα, οι ηγέτες του FDP υποστήριξαν για περικοπές στην κοινωνική πρόνοια για να καλύψουν το νέο χρηματοδοτικό κενό, ενώ το SPD και οι Πράσινοι τάχθηκαν κατά αυτής της πρότασης, υποστηρίζοντας την αναστολή ή τη μεταρρύθμιση του φρένου χρέους. Το φρένο χρέους, που εισήχθη μέσω συνταγματικής τροποποίησης μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/09, στοχεύει να διατηρήσει βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας, αλλά ορισμένοι το βλέπουν πλέον ως εμπόδιο στις επενδύσεις που θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη.

«Μια κυβέρνηση που είναι τόσο διχασμένη και καταρρίπτεται τακτικά από το συνταγματικό δικαστήριο δεν μπορεί να παρέχει την απαραίτητη ηγεσία και ασφάλεια σε μια κρίση», δήλωσε ο Βαυαρός συντηρητικός πρωθυπουργός Μάρκους Σόντερ αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Στην πραγματικότητα, ο καγκελάριος θα πρέπει να απολύσει τους εταίρους του στο συνασπισμό τώρα».

Και παρόλο που η δικαστική απόφαση προκλήθηκε από μια καταγγελία που υπέβαλαν, θα μπορούσε να κοστίσει στους ίδιους τους συντηρητικούς, πλήττοντας τα οικονομικά αρκετών πολιτειών που κυβερνούν. Κινδυνεύουν επίσης να κατηγορηθούν για τον αντίκτυπο της απόφασης στην οικονομία, που ήδη πλησιάζει σε ύφεση.

«Το παράπονό τους θα καταλήξει να πέσει στα πόδια τους», είπε μια κυβερνητική πηγή.

Ο μοναδικός νικητής θα μπορούσε να είναι η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία, η οποία έχει ανέλθει στη δεύτερη θέση στις εθνικές δημοσκοπήσεις τον περασμένο χρόνο.

«Το AfD μπορεί να αντλήσει πολιτικό κεφάλαιο από τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση χωρίς να σηκώσει το δάχτυλο», είπε ο Ντέκερ.

«Και η δύναμη του AfD είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο κανένας παράγοντας – ούτε καν οι συντηρητικοί – δεν έχουν επί του παρόντος κανένα ενδιαφέρον για νέες εκλογές».

Σχολιάστε